Trekjøkken
Våre kjøkken i tre
Kjøkken i tre er vår spesialitet. Vi har jobbet med kjøkken i tre helt siden 1929, så man kan trygt si vi har lang og god erfaring når det kommer til trekjøkken. I dag har vi tatt trekjøkkenet til et nytt nivå, og skapt et nytt og bevisst design på våre trekjøkken.
- Vi tilbyr flere ulike behandlinger av trekjøkken – alt fra helmalt, pigmentert til kjøkken med ulike typer beis.
- Å velge et kjøkken i tre er et godt valg av flere grunner. Tre er en sirkulær råvare og etterlater seg et svært lite klimaavtrykk. Det er enda en av grunnene til at et trekjøkken føles bra – alltid.
Bli inspirert av våre trekjøkken
Ser du etter kjøkkeninspirasjon? Hos Drømmekjøkkenet finner du mange inspirerende kjøkken. Her finner du kjøkkeninspirerende løsninger for moderne, klassiske, landlige og fargeglade kjøkken. Alle har sin stil og sine funksjonsbehov, og da kommer Drømmekjøkkenets store kjøkkenutvalg virkelig til sin rett. Finn din kjøkkeninspirasjon hos Drømmekjøkkenet!
Til kjøkkeninspirasjonNoe så inn i Norden bærekraftig
Last ned en artikkel der gjennomtenkte løsninger og bærekraftighet har fått ekstra oppmerksomhet. Og midt i det hele finner vi selvfølgelig et trekjøkken.
Last ned artikkelen herMoodboards - Mija Kinning
Vi ga Mija Kinning, en av Sveriges mest erfarne interiøreksperter, oppdraget med komme med sine aller beste råd og inspirasjonstips til kjøkkenet. Her deler hun av sin kunnskap når det kommer til farge, funksjon og detaljer! Du får hele 6 moodboards, blant annet et om trekjøkken.
Last ned moodboards herVi kan tre
90 års erfaring innen treforedling
Når du velger et produkt fra Ballingslöv kan du alltid være sikker på at du gjør et godt valg basert på en helhet – du får lokalproduserte produkter produsert under anstendige forhold. Produktene har høy kvalitet, lang levetid og et design som varer år etter år. Et produkt fra fabrikken i Ballingslöv er alltid bra fra et bærekraftsperspektiv.
Slik vurderer du om kjøkkenfrontene er bærekraftige
En av de største trendene når det gjelder kjøkkenfronter handler ikke om form og farge, men om bærekraft og holdbarhet. I dag vil vi gjerne være sikre på at det kjøkkenet vi skaffer oss både holder lenge og er produsert på en god måte. Men hva menes egentlig med bærekraft og hvordan sjekker du om dine kjøkkenfronter er det?
Hva menes med holdbare kjøkkenfronter?
Hvor holdbar en kjøkkenfront er, handler i stor grad om hvilket materiale de er laget av og hvordan overflaten er behandlet.
- Det finnes alt fra malte fronter til trefiner, og kjernen kan være laget i for eksempel sponplater eller i heltre. Dette har selvfølgelig betydning for bærekraftigheten og holdbarheten.
- Men også hvor godt laget de er har betydning, noe som naturligvis kan være vanskelig å avgjøre når de er nye. Men en måte å undersøke det på er å se om kjøkkenfronten har blitt laget av en veletablert kjøkkenprodusent over lang tid og fortsatt benyttes, for det er et tegn på at den holder i lengden.
Hva skal en holdbar kjøkkenfront være laget av?
Generelt er en kjøkkenfront i heltre det mest robuste alternativet. Likevel er det forskjell på ulike treslag når det gjelder slitestyrke; eik er hardt, mens for eksempel bjørk og ask er mykere. Men også en kjøkkenfront i heltre kan være laget på forskjellige måter, og med ulik holdbarhet. Generelt finnes det tre måter kjøkkenfronten kan være laget på: solid tre, stavlimt tre eller 3-sjikts.
- Solid tre er et levende materiale, så det er mindre formstabilt enn stavlimt og 3-sjikts.
- En stavlimt kjøkkenfront er ofte noe billigere, men den får et litt annet utseende. 3-sjiktsfronten består av tre lag solid tre som er formstabilt og gir samme følelse som solid tre.
- En kjøkkenfront i heltre er enkel å renovere og holder derfor lenge.
Andre holdbare alternativer
En kjøkkenfront i heltre er slitesterk, men den er også betydelig dyrere enn andre typer kjøkkenfronter. Så hva skal man gjøre om budsjettet er begrenset og man likevel vil finne et solid alternativ?
- En kjøkkenfront i finer er billigere enn heltre. Fronten har en tynn overflate av tre som gir inntrykk av å være laget i solid tre, og kan være klarlakkert eller lasert. Kjernen kan være MDF eller sponplate. Kompletteres den med en kant i heltre blir fronten mer holdbar.
- Ulempen med en kjøkkenfront i finer er at den ikke kan renoveres, og den er mer følsom for støt – særlig om den ikke har en massiv kant.
Kjøkkendører i tre
Her lister vi opp alle designene du kan få på kjøkkendører i heltre.
Hva skal du tenke på når du velger benkeplate i tre?
En benkeplate i heltre gir kjøkkenet en varm, naturlig følelse. Du kan velge mellom ulike treslag og overflatebehandlinger som passer inn i kjøkkenets stil. Dessuten er tre et bærekraftig materiale, så lenge du ivaretar det på riktig måte. Samtidig er det følsomt for varme, så om du ønsker å ivareta trefølelsen samtidig som du har behov for en svært robust overflate, er kanskje en benkeplate i laminat å foretrekke.
En benkeplate i tre er holdbar
Det er noe veldig genuint og naturlig med en benkeplate i heltre. Det er et naturmateriale som gir liv og karakter til hvilket som helst kjøkken. Men siden det er et naturmateriale, krever det også litt vedlikehold. Derfor er det viktig at du alltid undersøker hvilke råd om vedlikehold som gjelder og følger dem nøye. Hvis du gjør det, har du en benkeplate som kommer til å vare i lang tid fremover.
- Både karakteren og holdbarheten påvirkes også av hvilken type treslag du velger. Eik og ask er harde treslag, mens for eksempel bjørk er mykt. Mykere treslag er litt mer utsatt for merker og hakk, men fordelen med heltre er at det alltid kan slipes og oljes, som gjør dem helt som nye igjen.
- Selv om treets egen farge er vakker i seg selv, finnes det muligheter for å forandre utseendet slik at det passer inn uansett hvilken stil ditt kjøkken har. Ved å bruke ulike pigmenter i oljen, som for eksempel gråolje og hvitolje, forandres tonen og glansen.
Følsom for varme
Den eneste ulempen med en benkeplate i tre er at den er relativt følsom for varme. Derfor kan det være en god idé å ikke benytte heltre på benkeflater der du vet at du kommer til å måtte sette fra deg varme gryter eller stekebrett, som for eksempel rett ved siden av ovnen.
- Om du likevel vil ha trefølelsen her kan det fungere med en benkeplate i laminat med treoverflate og en ekstra påmontert trelist på kanten – selv om det selvfølgelig ikke blir helt den samme opplevelsen som med heltre.
- Et annet alternativ er å bryte opp helt med for eksempel naturstein eller kompositt, to materialer som begge tåler høy varme.
Velg bærekraftig tre
En ting som er viktig når du velger benkeplater i heltre er at du undersøker hvor selve treet kommer fra og hvordan avvirkningen skjer, så du vet at det er bærekraftig.
- Den enkleste måten er å sjekke om treet er FSC-merket. FSC står for Forest Stewardship Council og er en uavhengig, internasjonal medlemsorganisasjon som arbeider for en miljøvennlig forvaltning av verdens skoger. Tre som er FSC-sertifisert oppfyller deres regler for skogsbruk og sporbarhet.
Et naturmateriale som kan gjenvinnes
Tre er et holdbart materiale som kan vedlikeholdes, repareres og gjenvinnes.
- Riktig behandlet kan en benkeplate i tre holde i mange år. Men selv når den ikke lenger fyller sin funksjon, kan den gjenbrukes i andre former.
- Om den er helt oppbrukt kan den flises opp eller males opp på en annen måte, og gjenvinnes som råvare til blant annet sponplater eller papir. Sponplaten kan etter hvert bli stammen i en kjøkkenfront, og så er sirkelen sluttet!