Skjærgårdsidyllen på Lisö
På en halvøy i den svenske skjærgården, bare en time fra Stockholm, ligger familien Larssons landsted på en høyde med utsikt over Himmerfjärden. Familien har renovert og bygd ut skjærgårdshuset for at det skal passe som både helg- og feriebolig, i tillegg til hverdagslivet. Husets planløsning ble justert til et velfungerende og mer moderne hjem, og et helt nytt, flott kjøkken ble bygget, i samklang med den omkringliggende naturen. Her kan man nyte livet, lage mat ved kjøkkenøya og samtidig skue ut over havet.
På den romslige terrassen nyter man utelivet i nær tilknytning til kjøkkenet. Solen skinner på terrassen hele dagen, og man kan se hvordan den farger himmelen rosa før den går ned i havet.
Therese, Johan og datteren Majken, bor i en leilighet i Stockholms indre by, men lengtet ofte vekk fra byens hektiske liv. Tankene på et hus i skjærgården begynte å ta form. Det skulle ikke bare være et sommerhus, men et hus der de kunne være året rundt. -Vi ønsket at det skulle ta oss høyst én time å kjøre, og at det også skulle være gode kollektive kommunikasjonsmuligheter dit, sier Therese. Johan drømte om at det skulle ligge ved havet, og at vi skulle ha en båt i nærheten. I starten var jeg ikke like entusiastisk som Johan. Jeg tenkte at vi kunne bli litt «låst» der og ikke helt rekke å bruke tid i to boliger. Men da dette huset dukket opp på Hemnet, føltes det helt riktig på alle måter. Vi kunne krysse av på flere av våre ønsker – ligge ved havet, ikke så langt fra byen, sol fra morgen til kveld og mange soveplasser for familie og venner.
"Ettersom vår bolig i byen bare er en time unna, kan vi enkelt variere hvor vi ønsker å være. Det er en utrolig luksus for oss å kunne kombinere byen og skjærgården."
Huset ligger på en berg- og skogstomt og smelter godt inn i naturen. Huset er heller ikke synlig fra sjøsiden. Husets fasade har blitt behandlet med jernvitriol, noe som gjør at det ikke stjeler oppmerksomhet fra den omkringliggende naturen.
Skjærgårdseiendommen trengte en makeover
Huset, som er bygget på begynnelsen av 60-tallet, var litt for lite for oss. Vår datter Majken trengte et større soverom, og vi ønsket et stort, herlig kjøkken med god oppbevaring og store arbeidsflater. Vi har tidligere gjennomført flere renoveringer og synes det er utrolig gøy med kreative prosesser og å utforme hjemmet akkurat slik vi ønsker. Da vi kjøpte huset, var vi klar over at vi innen kort tid måtte bytte tak, da det gamle tegltaket fra 60-tallet sang på siste verset. I løpet av vårt første år i huset endret vi planene våre litt – da hadde vi rukket å føle på hvordan vi ville bruke huset og hvordan solen beveget seg på tomten. Etter to år i huset var vi klare til å starte renoveringsprosjektet med både utbygging, bytte av tak og planlegging av et større og mer moderne kjøkken.
Kjøkkenet stod først på listen for at vi skulle få en god logistikk i renoveringen. Veggen til Majkens lille rom ble revet, og vinduet i rommet ble tettet igjen. I en del av dette arealet bygget vi inn kjøleskap og fryser, på den andre siden ble det laget en innebygd garderobe til soverommet. Den gamle peisen trengte en annen utforming for å passe sammen med kjøkkenet. Vi ønsket også å ha mulighet til å se ilden fra alle vinkler i rommet.
Det tidligere kjøkkenet var lite og mørkt. En del av kjøkkenrenoveringen var at vi ville åpne opp mot baksiden og slippe inn lys også der. Et stort vindu ble satt inn, slik at vi får utsikt over bergskråningen som vårt Attefall-hus står på. Det ble et av de valgene vi er mest fornøyd med. Nå har vi lys som strømmer inn fra tre sider, og naturen føles mye nærmere.
Et kjøkken utformet i et av de mest nordiske og holdbare treslagene – eik. Å velge et kjøkken i tre er et godt valg ut fra flere aspekter. Tre er en sirkulær råvare og etterlater seg et svært lite klimaavtrykk, og det holder seg pent i mange år fremover.
Tidløst, robust og solide materialer
Jeg og Johan tegnet kjøkkenet selv. Vi var helt fra starten veldig enig om hvordan vi ville utforme det. Tidløst, slitesterkt, med mye arbeidsflate og solide materialer. Kjøkkenet skulle tilpasses stilen i huset og naturen utenfor. Tomten består for det meste av furutrær, eik og berg. En kjøkkenfront i massiv lys eik føltes derfor som et naturlig valg. Til den hvitpigmenterte kjøkkenfronten Wood syntes vi det passet bra med en slitesterk naturtro benkeplate i keramikk i mønsteret Norrvange Light Grey og et stilig T-formet håndtak i rustfritt stål. Til høyskapene valgte vi å komplettere med et håndtak med litt fastere grep, nettopp fordi dørene til kjøleskap og fryser er litt større og tyngre.
-"De håndlagde flisene vi valgte er litt ujevne i størrelse og form. Overflaten kan til og med ha bobler og ujevnheter i både farge og struktur, men det synes vi er vakkert og en del av sjarmen.."
De stilige flisene er fra Marokko, og hver lille flis er håndlaget med tradisjonelle metoder, noe som betyr at hver flis har sin unike farge og struktur. Ujevnhetene og fargevariasjonene gir flisene sjarm og skaper en minst sagt spesiell følelse på kjøkkenet.
Kjøkkenøy med havutsikt
Vi laget en stor kjøkkenøy der vi kan lage mat og samtidig se ut over havet. Her spiser vi både frokost og lager store middager. Det beste alternativet for oss, og for å beholde havutsikten, ble å installere en induksjonstopp med innebygd ventilator i kjøkkenøya - to avanserte produkter i et diskret integrert design. En åpen planløsning krever en kraftfull ventilasjon som holder en lav profil. Duften av god mat vil vi gjerne ha, men ikke i hele huset. Med ventilatoren integrert i kokeplaten suges matos og damp effektivt opp, i stedet for å spres i rommet. Den energismarte climateControl-sensoren måler damp og matos og justerer luftvekslingshastigheten automatisk. Når lukten er borte, slår ventilatoren seg av selv. Glassdøren i kjøkkenet knytter sammen utemiljøet med kjøkkenet. På den store plattingen i tre har vi grill og et stort spisebord. I sommerhalvåret benytter vi denne delen ofte. Solen skinner over terrassen hele dagen, og vi ser når den farger himmelen rosa og går ned i havet.
Det er plass til mange hos oss
Johan monterte kjøkkenet sammen med min pappa, Stefan. De har tidligere bygget to kjøkken sammen, så de har allerede en viss rutine. Noe som er veldig praktisk er at kjøkkenskapene fra Ballingslöv/Drømmekjøkkenet kommer ferdigmonterte med frontene på plass. Det gjør at monteringen går raskere, og kjøkkenskapene kommer enklere på plass uten glipper og mellomrom. Den største utfordringen var å få fraktet kjøkkenet til huset, siden både heltre og hvitevarer er tungt. Det tøffe terrenget på tomten tæret på kreftene, men vi løste dette ved å kalle inn to sterke og spreke 18 år gamle søskenbarn som trener regelmessig. Etter renoveringen er hovedhuset cirka 75 kvm stort. På tomten finnes også et anneks og et lite gjestehus, som blir vårt neste prosjekt å forvandle. Totalt har vi nå 15 sengeplasser, og vi ser frem til å fylle dem. Hos oss er det plass til mange.
Nå skal vi samle krefter og nyte vårt vidunderlige skjærgårdshus en stund før neste renovering. Ønsker dere alle en vidunderlig herlig sommer!
/Fam Larsson
/Ballingslöv AB