Funkisvillaen på Lidingö
Klassisk oppgradering av kjøkkenet fra 60-tallet
Ta en titt inn i Caroline og Peters kjøkken i funkisvillaen på Lidingö. Da paret flyttet inn, var huset tydelig preget av interiørstilen fra 60-70-tallet. For å skape en flyt av store, åpne områder gjennomførte paret en grundig renovering og oppgradering av huset, med respekt for den opprinnelige byggestilen. Et gjennomgående tema var for eksempel detaljer i eik, et signifikant designelement fra husets byggeperiode, som paret ønsket å fremheve og bevare i sin modernisering.
Tidløs design er en investering, og et hvitt kjøkken i klassisk design vil aldri bli umoderne.
Et drømmehus på høyden
Peter og Caroline har nå bodd i huset sitt i 13 år. Det som den gang tiltrakk dem, var husets fantastiske beliggenhet, høyt oppe på en solrik plass på Lidingö. Etter å ha bodd i en mørk leilighet, lengtet de etter mer plass, komfort og en egen hage å nyte. Da de kjøpte huset, hadde paret nettopp fått sitt første barn og ønsket et romslig hjem hvor familien kunne vokse. Med sine 210 kvm tilbyr huset rikelig med plass for dem og deres tre barn. Når man går opp trappen til kjøkken og stue, som har en åpen planløsning, blir man slått av det fabelaktige lysinnslippet fra de store vinduene. Disse vender ut mot en frodig hage og en steinbelagt uteplass. I sommerhalvåret blir uteplassen en forlengelse av kjøkkenet, hvor måltidene flyttes ut og omgis av grøntområder.
Gjennom ytterdøren kommer man rett inn i husets hjerte – kjøkkenet.
I huset var det gamle originalkjøkkenet fra 1960 fortsatt intakt
– Den eneste endringen vi gjorde da vi flyttet inn i huset, var å male over den blomstrete tapeten og slipe gulvet, sier Caroline. Kjøkkenet var tidligere ganske trangt og planlagt i en vinkel med en lav arbeidsbenk. Peter er høy, og den lave arbeidsflaten var ikke optimal for ham. Det var bare skap og knapt noen skuffer på kjøkkenet, noe som gjorde det vanskelig å få oversikt over det som var på hyllene. – Vi visste ikke hva som fantes innerst i hjørneskapet, sier Peter. Det var bare plass til et lite spisebord på kjøkkenet, så et større bord stod i stuen. Den som lagde mat på kjøkkenet mistet kontakten med gjestene, noe som gjorde matlagingen isolerende.
Kjøkken med dristige mønstre og sterke farger inspirert av 60- og 70-tallet. Et skikkelig retro-kjøkken var på plass i huset da paret flyttet inn.
Fra vaskerom til romslig kjøkken
Bak kjøkkenet var det tidligere et vaskerom og et lintøyskap. – Vi ville innlemme disse områdene i det nye kjøkkenet, forteller Caroline. Men før de kunne gjøre denne endringen, måtte de renovere kjelleren for å flytte vaskerommet og skapet ned dit. Når det var gjort, var de endelig klare til å ta fatt på neste steg – å forvandle kjøkkenet. Det gamle kjøkkenet ble solgt på bruktmarkedet og lever videre på en kafé i Vaxholm. Med respekt for natur og miljø føles det veldig godt at kjøkkenet blir gjenbrukt og kommer til nytte et annet sted.
Veggene til vaskerommet og skapet ble revet for å få mer plass til det nye kjøkkenet.
Kjøkkenøya ble bygget opp med flytteesker for å få en følelse av hvordan den ville oppleves i rommet, og hvilke områder som ville bli rundt den.
Tanken var å skape et kjøkken med mer plass enn før, et mer sosialt kjøkken med plass til en familie med tre barn
Øverst på Peter og Carolines ønskeliste sto et stort og luftig kjøkken som sømløst kunne knyttes sammen med stuen. De ønsket mer oppbevaring, større arbeidsflater og bedre funksjonalitet på kjøkkenet. For å skape en harmonisk helhet når det gjaldt farger, materialvalg og planløsning, fikk de hjelp av interiørdesigneren Therése Larsson. Veggene som tidligere avgrenset vaskerommet og skapet, ble revet, noe som skapte et åpent område hvor disse plassene ble innlemmet i kjøkkenet. Den nye planløsningen gjorde at kjøkkenet og stuen nå flyter sammen, noe som gir en følelse av romslighet. I tillegg satte de inn en glassdør på kjøkkenet for enkel tilgang til uteplassen og for å maksimere kontakten med hagen.
En glassdør ble satt inn i kjøkkenet for å få direkte tilgang til hagen.
En utfordring i kjøkkenet var trappeoppgangen som ledet ned til kjelleren og tok opp verdifull plass. Løsningen ble å senke trappeoppgangen og integrere den med kjøkkenet. Plassen kunne dermed utnyttes optimalt ved å plassere ovnene der, noe som også skapte en stor og praktisk arbeidsflate – perfekt for å dekke opp bufféen. Ballingsløv-butikken i Arninge hjalp til med å designe kjøkkenet. De kom med et veldig godt innspill angående ovnene, sier Peter. Ovnslukene er sidehengte, noe som gjør det lettere å sette fra seg brett og former på avlastningsflaten foran, samtidig som det forenkler tilgangen til den øvre ovnen.
Kjøkkenet er utstyrt med kombiovner fra Gaggenau.
Som benkeplate valgte de en slitesterk komposittstein.
De kompakte kombiovnene fra Gaggenau i antrasitt, serie 200, tilbyr både stil og funksjon. Den ene ovnen kombinerer mikrobølgeovn, grill og vanlig ovn, som kan brukes separat eller sammen for maksimal fleksibilitet i matlagingen. Den andre ovnen er en dampovn utstyrt med et sous-vide-program for presisjonskoking på høyt nivå. I tillegg er kjøkkenet komplettert med den minimalistisk designede benkventilatoren Bora X Pure, som både er stillegående og har automatisk viftestyring for optimal ytelse.
Benkeplate som balanserer funksjonalitet og eleganse
Familien lette etter en benkeplate som skulle passe inn med hjemmets øvrige lyse interiør, gjerne i en farge som harmonerer med kjøkkenskapene. De ønsket noe som lignet marmor eller kalkstein, men siden disse materialene ikke alltid er de mest praktiske med små barn i huset, falt valget på den mer holdbare og slitesterke komposittsteinen. Snowy Ibiza er en hvit komposittstein med et vakkert marmorlignende mønster som gir en moderne følelse. Dens høye motstandsdyktighet mot flekker og riper gjør den til et holdbart og hygienisk valg.
Kjøkkenøya er relativt liten, så kokeplaten ble planlimt for å maksimere arbeidsflaten der. To sitteplasser med utsikt over hagen ble plassert ved kjøkkenøya. – De plassene er nesten alltid opptatt, sier Peter. Det er det perfekte stedet for frokost før skolen, mellommåltid på ettermiddagen og kveldsstunder. Peter hadde høye krav til funksjonaliteten på hvitevarene, og for å få det ultimate drømmekjøkkenet ble det ikke inngått kompromisser med disse valgene. Vinskapet fra Temptech tilbyr to separate temperatursoner som kan justeres individuelt, noe som gjør det mulig å oppbevare både rød- og hvitvin under optimale forhold. De massive, uttrekkbare trehyllene i kjøleskapet gir dessuten en tydelig oversikt over hele vinsamlingen – både praktisk og elegant!
Rullegardinskapet har en stilren trejalusi og rommer tre hyller, hvorav to er justerbare og én er fast. Skapet er utstyrt med et motvektssystem som gir en myk og smidig åpning, og det har et integrert trehåndtak som forsterker den elegante designen.
Innsiden av vitrineskapene er laget av eik, noe som gir skapene en litt mer luksuriøs følelse.
Utformingen ble et åpent, lyst og tidløst kjøkken som materialmessig flørter med husets karakter. De hvite frontene i kjøkkenet kombineres med kjøkkenøya og rullegardinskapet i hvitpigmentert eik. Innsiden av vitrineskapene er også i eik, noe som gir skapene en litt mer luksuriøs følelse og knytter sammen miksen av hvitt og eik i kjøkkenet. – Vitrineskapene er synlige fra sofaen i stuen, og i denne utformingen føles det ikke som om man ser inn i et kjøkken, sier Peter.
En skreddersydd hylle er bygget inn i veggen mot trappen.
Det gamle kjøkkenet hadde mange skap, men nå har det blitt et kjøkken med massevis av skuffer. Skuffene er enkle å trekke ut, og man ser med en gang hva de inneholder.
Caroline forteller at en av de store fordelene med det nye kjøkkenet er at de har byttet ut de mørke skapene med skuffer, noe som gjør det mye mer praktisk. ”Spiskammerskapet med skuffer på innsiden er som en drøm, det rommer utrolig mye,” legger hun til. Når det kom til detaljene, valgte de bort tradisjonelle kjøkkenhåndtak og satset i stedet på noe mer subtilt – en nøytral metallknott som brukes gjennomgående på både skap og skuffer.
Vi er så fornøyde med kjøkkenet, sier Caroline og Peter.
Kjøkkenet har en stilren design som varer over tid, og kombinasjonen av den helt glatte kjøkkenfronten Bistro i hvitt og trefronten Wood i hvitpigmentert eik ble så flott. Arealet utnyttes maksimalt, og vi elsker den åpne og luftige følelsen som er skapt i hele rommet, sier de begge. Det var virkelig en forbedring å slå sammen alle de små rommene til ett stort og romslig kjøkken med direkte tilgang til stuen.
/Ballingslöv AB